Eikelboom - Ouwerkerk

TERUG naar STAMBOOM - naar OVERZICHT

Ouwerkerk-van Broekhoven


NN van Broeckhoven ca.1630


In de tijd van deze onbekende van Broekhoven waren er in Zaltbommel al twee kenmerkende bouwwerken aanwezig. De Grote- of Sint-Maartenskerk en het Maarten van Rossumhuis.


De Grote of Sint-Maartenskerk

Grote- of Sint-Maartenskerk, Zaltbommel Grote- of Sint-Maartenskerk, Zaltbommel

De karakteristieke, stompe toren van de Sint-Maartenskerk bepaalt al eeuwen de contouren van Zaltbommel. De kerk is in de 15e eeuw gebouwd - deels op een ouder kerkgebouw - en behoort tot één van de best bewaarde voorbeelden van Nederrijnse late gotiek. Deze bouwstijl komt voor langs de Rijn, vanaf het Duitse Xanten stroomafwaarts tot aan Zaltbommel. De ontwerper is waarschijnlijk de in Zaltbommel geboren Ghisbert Schairt.

In het bekende lied 'In die grote stad Zaltbommel' drijft de torenspits hulpeloos in het rond na een watersnood. In werkelijkheid is de spits in 1696 door brand na een blikseminslag verloren gegaan. Het was niet de eerste keer dat de bliksem schade toebracht aan kerk en toren. Op Hemelvaartsdag in 1538 viel de gotische spits een eerste keer ten prooi aan het vuur. Deze werd ongeveer 20 jaar later vervangen door een kleinere spits in renaissancestijl die ruim 100 jaar lang de kerk heeft gesierd. Toen in 1696 ook deze tweede spits door de bliksem werd verwoest konden de Bommelaren niet anders concluderen dan dat dit de toorn van God was. Sindsdien heeft de kerk geen spits meer, maar een karakteristieke 'stompe' toren.

In de kerk hangt een schilderij met daarop een afbeelding van de rond 1500 voltooide toren met haar lange, slanke, gotische torenspits die wel 30 meter hoog was. De totale hoogte van de toren was daarmee ongeveer 100 meter!
www.debommelerwaardgids.nl

Stadskasteel Zaltbommel

Maarten van Rossumhuis, Zaltbommel

Maarten van Rossumhuis
Het Stadskasteel of Maarten van Rossumhuis is een zestiende-eeuws huis in Zaltbommel. Het monumentale pand is omstreeks 1535 gebouwd in opdracht van de bekende Gelderse militair Maarten van Rossum. Het gebouw is prachtig versierd met voor Nederland bijzonder Renaissance-beeldhouwwerk. Door het uiterlijk met torentjes en kantelen wordt het ook wel een stadskasteel genoemd, een naam die in 2008 officieel werd.
In 1881 is het pand op initiatief van Victor de Stuers en de bekende architect Pierre Cuypers gered van sloop. Het Rijk kocht het bouwwerk aan en vestigde er het kantongerecht in. Na de aankoop volgde restauratie onder leiding van Cuypers. In 1908 werden opnieuw werkzaamheden uitgevoerd en sinds die tijd staat het huis geheel vrij, met aan de achterzijde een tuin.
Toen in de jaren dertig van de vorige eeuw de indeling in kantongerechten veranderde, kwam het huis vrij en toonde de Oudheidkamer voor Zaltbommel, Bommelerwaard en Heerewaarden belangstelling. Met steun van de familie Philips kon het Maarten van Rossumhuis ingericht worden als museum. De oudheidkamer veranderde van naam in 1954: de stichting Maarten van Rossummuseum. Het gebouw, dat geldt als één van de vroege voorbeelden van de officiële Nederlandse monumentenzorg, is nog steeds in bezit van de Staat (Rijksgebouwendienst).
www.wikepedia.nl

NN VAN BROECKHOVEN, geboren rond 1630, waarschijnlijk een zoon van of Hendrick of Jan van Broeckhoven. NN trouwde met een onbekend persoon.
Hij heeft twee kinderen: Arie en Dierck.


de kinderen:

Arie VAN BROEKHOVEN werd geboren in 1665 in Zaltbommel.

  • Hij was Nederlands Hervormd.
  • 1709.1 Folio 131. Arien van Broeckhoven in Civem receptus, et Juravit solemniter. Borgh Hendrick Otte van Rijnswou, den 19 Decemb. 1709 et solvit Jura ad 12.12.0 Hendrick Otte van Rijnswou in Civem receptus, et Juravit Solemniter. Borg Arien van Broeckhoven, den 19e Decemb. 1709 et solvit Jura ad 12.12.0

Arie trouwde met NN vóór 1689. NN is overleden in november 1689 in Zaltbommel3 en werd begraven op 20 november 1689 in Zaltbommel.

    Overlijdensnotities: den 20 November voor eens te luijden over de vrouw van Arien van Broekhoven --4---0---0--; voor een Lagebaar op 't kerkhoff --0--10--0--

Arie trouwde vervolgens met Marike Geerts (Gerrits) DE RIJK omstreeks 1690. Marike werd geboren omstreeks 1670 in Zaltbommel.
Zij hebben zes kinderen: Judith, Cornelis, Arien, Johanna, Gerrit en Roelof (Roeland).

Dierck BROECKHOVEN werd geboren omstreeks 1668. Dierck trouwde met Maria DIERCKS omstreeks 1695.4
Zij hebben één dochter: Lijsbeth.



Bronvermeldingen:
1. Burgerboek Zaltbommel 1585-1808.
2. Zaltbommel, index verzameling Rueb 1550-1650.
3. NH Begraaf 1682-1693 deel kerkrekeningen met inkomsten i.v.m. begravingen (DTB-1909).
4. schatting.